راهنمای خرید پدال افکت گیتار
در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع پدال افکت گیتار پرداخته و بهترین گزینه برای خرید پدال و مولتی افکت را به شما معرفی کنیم. با تنزو موزیک همراه باشید.
باور کردنی نیست که پدال افکت گیتار، با حجم کوچک و ظاهر جمع و جور خود، میتواند کاراکتر صدای گیتار را به طور کلی متحول کرده و مرزهای خلاقیت را برای نوازنده جابجا کند. در تعریف کلی، پدال افکت گیتار دستگاهی با مقاومت الکتریکی بالاست که میتواند تغییرات خاصی را روی سیگنال صدای خروجی گیتار الکتریک اعمال کرده و کاراکتر صدای آن را تغییر دهد. در ساخت پدال افکت گیتار، از خازنها و ترانزیستورهای مختلف استفاده شده است تا افکت مورد نظر به درستی روی سیگنال صدا اعمال شود.
در حقیقت پدال افکت یک مقاومت الکتریکی است که جریان الکتریکی خارج شده از پیکاپ گیتار را بر اساس نیاز و خواستههای سازنده پدال، تغییر میدهد.
انواع پدال افکت گیتار الکتریک
در ادامه به بررسی انواع افکتهای گیتار و پدالهای آن خواهیم پرداخت. دقت داشته باشید که پدال افکتهای متعددی خارج از محدوده پدالهای معرفی شده وجود دارند که هر کدام با توجه به نیازهای گروه خاصی از نوازندگان طراحی شدهاند. همچنین پدالهای کاستوم نیز بخش بزرگی از افکتهای گیتار الکتریک را تشکیل میدهند؛ این سبک از پدالها برای کارکرد بسیار خاصی طراحی شده و نمونههای مشابه آن، در بین محصولات رایج بازار، موجود نیست.
پدال افکت دیستورشن (Distortion)
پدال افکت های دیستورشن، حجم و Gain بسیار زیادی را به صدای خروجی گیتار اضافه کرده و مقادیر ساستین و هدروم صدای آن نیز، نسبت به صدای اصلی گیتار، بسیار بیشتر است. صدای دیستورشن صدایی پر حجم است که نمونه آن را در اکثر قطعات موسیقی سبکهای راک و متال شنیدهاید. در حقیقت وظیفه اصلی افکت دیستورشن، تقویت تمام بازه فرکانسی صدا با اضافه کردن قابلیت دریافت مقادیر بسیار زیاد Gain است. پدال های دیستورشن، انتخاب نخست نوازندگان برای خرید پدال افکت گیتار به شمار میروند.
پدال افکت فاز (Fuzz)
افکت Fuzz، افکت دیستورشن پرقدرتی با Overtone هارمونیک است که در اکثر اوقات، تمام بازه فرکانسی را پوشش داده و در شرایط نوازندگی High-Gain،میتواند فرکانسهای Mid-range را به طور کامل کات کند. به طور کلی، افکت دیستورشن تولید شده توسط پدال افکت دیستورشن، شفافیت فرکانسی بیشتری نسبت به افکت فاز دارد؛ اما حجم دیستورشن و حجم صدای آن به مراتب کمتر است.
پدال افکت اوردرایو (Overdrive)
افکت اوردرایو صدای خروجی گیتار را همانند افکت دیستورشن، بوست میکند. تفاوت بین این دو افکت به نوع بوست آنها باز میگردد. در افکت اوردرایو، کاراکتر صدای خروجی تغییر زیادی نکرده و صرفا فرکانس های کل بازه صدا تقویت میشوند. این در حالی است که صدای خروجی دیستورشن، با صدای اولیه تولیدی گیتار تفاوت زیادی دارد.
در هنگام استفاده از افکت اوردرایو، صدای تولیدی امپ در عین داشتن حجم مناسب، تن صدای شفافی نیز دارد. اصولا افکت اوردرایو تاثیر ملایمی روی شفافیت فرکانس صدا داشته و تغییرات بسیار کمی را روی آن ایجاد میکند. در نقطه مقابل، افکت Fuzz سیگنال صدا را به طور کلی دگرگون کرده و فرکانس کاملا جدیدی را به امپ ارسال میکند. اکثر نوازندگان سبکهای مختلف موسیقی راک، برای تکمیل کاراکتر صدای گیتار خود ، اقدام به خرید یک پدال افکت اوردرایو مناسب میکنند.
پدال افکت کمپرسور(Compressor)
پدال افکت کمپرسور برای بهبود سیگنال صدای خروجی گیتار و فشردهسازی بازه فرکانسی صدا ساخته شده است. با استفاده از این پدال افکت، نوازنده میتواند نتهای ضعیف صدای خود را تقویت کرده و تن صدایی یک دست را از گیتار دریافت کند. در حقیقت این پدال افکت با فشرده کردن بازه فرکانسی صدا، بسیاری از ایرادات در حین نوازندگی را برطرف کرده و نتهای جدای صدا را به یکدیگر میچسباند. با استفاده از پدال افکت کمپرسور، قطعات موسیقی نوازنده با شفافیت و دقت بیشتری ضبط میشود.
به منظور افزایش کیفیت ضبط صدا، خرید پدال افکت کمپرسور برای نوازندگان تمامی سبکهای موسیقی، الزامی است.
پدال افکت Delay
پدال افکت Delay، همانطور که از نامش پیداست، میتواند بخشی از قطعه موسیقی در حال پخش را ضبط کرده و آن را دوباره به صدای خروجی گیتار اضافه کند. حال اگر این بازه به میزان چند میلیثانیه باشد، افکت بسیار خاصی به نام Slapback را به صدای گیتار اضافه میکند. این افکت حجم صدای گیتار را افزایش داده و افکت تاخیر مناسبی را به آن اضافه میکند.
در پدال افکت Delay، زمان و سرعت پخش قطعه صدای ضبط شده، به راحتی از طریق پیچکنترلهای تعبیه شده روی بدنه پدال، قابل تنظیم است.
بسیاری از نوازندگان سبکهای مختلف موسیقی راک و متال، خرید پدال افکت Delay را حتی به نوازندگان مبتدی نیز توصیه میکنند.
پدال افکت کورس (Chorus)
پدال افکت کورس (Chorus)، صدای در حال پخش گیتار را ضبط کرده و آنرا با تایمینگ و Pitch اندکی متفاوت، به سیگنال اولیه صدا اضافه میکند. این افکت میتواند عمق و حجم صدای گیتار را افزایش داده و افکت صدایی مشابه با نواخته شدن چند گیتار همزمان را ایجاد کند؛ برای درک نحوه عملکرد این افکت، بهتر است گروه کر را به یاد بیاورید. در گروه کر، صدای نوازنده توسط گروهی از خوانندگان (Back Vocal) همخوانی میشود که باعث افزایش عمق و حجم صدای خواننده میشود. افکت کورس نیز دقیقا همچین افکتی را به صدای گیتار اضافه میکند.
خرید پدال افکت کورس با توجه به کارکردهای بیشمار آن در تمامی سبکهای موسیقی، به تمامی نوازندگان توصیه میشود.
پدال افکت اکولایزر (EQ)
با استفاده از پدال افکت اکولایزر (Equalizer)، نوازنده میتواند کنترل کاملی روی صدای خروجی گیتار خود داشته باشد و تمام بخشهای بازه فرکانسی صدای گیتار خود را کنترل کند. اکثر پدال افکتهای اکولایزر، به سه باند مجزا برای کنترل فرکانسهای Low-end، Mid-range و High-end صدا مجهز شدهاند.
خرید پدال افکت اکولایزر برای داشتن صدایی شفاف و پالایش شده، الزامی است. دقت داشته باشید که پدال افکت اکولایزر قابلیت اصلاح تمام فرکانسهای ورودی را داشته و ساز متصل شده به آن، اهمیت خاصی ندارد.
پدال افکت لوپر(Looper)
همانند پدال افکت Delay، پدال افکت لوپر نیز بخشی از صدای موسیقی در حال پخش را ضبط کرده و آن را بلافاصله به خروجی صدای گیتار اضافه میکند. تفاوت این افکت با Delay، به نوع بازپخش صدا باز میگردد. در افکت لوپر نوازنده میتواند مدت زمان بازه تکرار را انتخاب کرده و آن را با Sequence خاصی پخش کند. در حقیقت در پدال افکت لوپر، نحوه نواختن شما و فاصله بین نتهای در حال پخش، اهمیت دارد. با استفاده از این افکت، نوازنده میتواند چند نت مختلف را روی یکدیگر ضبط کرده و بخشهای مختلف یک قطعه موسیقی را به صورت تکنفره بنوازد.
پدال افکت ریورب (Reverb)
ریورب به پژواک صوتی متصاعد شده از سطح اجسام سخت، پس از پایان یافتن منبع اولیه صدا گفته میشود. برای توضیح سادهتر این افکت، میتوان به صدای تولید شده توسط ناقوس کلیسا اشاره کرد. در زمان ضربه اولیه به ناقوس، صدای بسیار بلندی تولید میشود که به سرعت توسط هوای اطراف ناقوس، به محیط اطراف منقل میشود. اما پس از ضربه اولیه، ناقوس کماکان از خود صدایی مبهم و بم را تولید می کند که بر اثر ارتعاش سنگین ناقوس تولید شده است. این صدای بم و گنگ تولید شده، ریورب صدای ناقوس از سطح بدنه آن است. در زندگی روزمره، تمامی صداهای تولید شده در اطراف انسان، مقادیر بسیار کمی از ریورب را روی سطوح نزدیک به منبع صدا ایجاد میکنند. بعضی از این افکتهای ریورب، توسط گوش انسان قابل شناسایی بوده و بعضی دیگر، در سطح شنوایی انسان نیستند.
در عکس بالا، مفهوم ریورب به خوبی به تصویر کشیده شده است. در این حالت، از روی استیج، یک صدا به صورت مستقیم به گوش شنونده میرسد و بقیه صداهایی که از سطوح به گوش شنونده میرسند، محصول ریورب صدا از سطوح اتاق هستند.
در افکت ریورب، دو نکته مهم سرعت و نوع صدا اهمیت زیادی دارد و درک این مفاهیم، به استفاده درست از افکت ریورب کمک شایانی میکند. نخست این که افکت ریورب، همیشه پس از صدای اصلی ایجاد میشود؛ چرا که ریورب بازتاب صدای منبع صدا، از سطوح سخت است و امکان ندارد که بازتاب صدا، زودتر از صدای اصلی به گوش برسد.
نکته دومی که باید به آن توجه داشت، کاراکتر صدای ریورب است. سیگنال خارج شده از منبع صدا، در برخورد با مولکولهای هوا، سطوح سخت، گرد و غبار و …، دچار اعوجاج شده و از مسیر اصلی خود منحرف میشوند؛ به دلیل همین موضوع، صدای تولید شده ریورب، ممکن است هیچ شباهتی به صدای اولیه منبع صدا نداشته باشد. این موضوع تفاوت اصلی بین افکت ریورب و افکت Echo محسوب میشود.
با استفاده از پدال افکت ریورب، میتوان حس و حال قرارگیری در محیطی استودیویی یا استیج اجرای زنده را به صدای قطعه موسیقی اضافه کرد. در حقیقت افکت ریورب برای شبیهسازی شرایط اتاقها و استیجهای مختلف به کار میرود و حجم و اتمسفر بسیار مناسبی را به قطعه موسیقی در حال پخش اضافه میکند.
خرید پدال افکت ریورب قدرتمند و مناسب، یکی از الزامات برای ساخت قطعات موسیقی مختلف به شمار میرود.
پدال افکت اکتاور (Octaver)
پدال افکت اکتاور میتواند اکتاو نت صدای در حال پخش را با توجه به نیاز نوازنده، به یک «اکتاو» و یا «گام» بالاتر یا پایینتر منتقل کند و پس از انجام این کار، آن را به صدای خروجی گیتار اضافه میکند. افکت اکتاو، شفافیت صدای خروجی گیتار را افزایش داده و صدای کاملتری را در اختیار نوازنده قرار میدهد.
پدال افکتهای اکتاور در دو نوع آنالوگ و دیجیتال به بازار عرضه شدهاند که هر کدام از آنها، مزیتها و معایب خود را دارند.
خرید پدال افکت اکتاور میتواند کیفیت صدای تمامی موسیقیهای سبکهای مختلف را افزایش داده و Overtone مناسبی را به قطعات موسیقی اضافه کند.
پدال افکت نویز گیت (Noise Gate)
پدال نویز گیت، پدالی برای حذف صدای هیس و نویز ناخواسته تولید شده از مدار الکتریکی گیتار است. با استفاده از این پدال، صداهای ناخواسته تولید شده توسط گیتار تا مرز تعیین شده توسط نوازنده، از صدای خروجی ساز حذف میشوند. نوازندگان میتوانند با استفاده از پیچ کنترل Level تعبیه شده روی بدنه پدال، میزان نویز حداقلی صدا را تعیین کرده و با توجه به آن، پدال نویز گیت خود را فعال کنند. در صورتی که صدای تولیدی ساز، از مرز تعیین شده توسط نویز گیت پایینتر باشد، تمامی فرکانسهای خروجی صدا توسط پدال قطع میشوند.
خرید پدال نویز گیت برای استفاده از تجهیزات استودیویی مختلف، برای داشتن فرکانس صدایی شفاف و عاری از نویز، الزامی است.
پدال افکت بوستر(Booster)
پدال افکت بوستر، با عملکرد بسیار ساده تقویت سیگنال ساخته شده است. در پدال افکت بوستر،سیگنال ورودی گیتار توسط پدال به میزان مشخصی تقویت شده و صداهای بازه فرکانسی مورد نظر نوازنده، با شفافیت و دسیبل بالاتری به گوش نوازنده میرسند.
خرید پدال افکت بوستر برای تقویت صدای تجهیزات استودیویی، به تمامی نوازندگان سبکهای مختلف موسیقی توصیه میشود.
پدال افکت تیونر(Tuner)
با استفاده از پدال افکت تیونر، نوازندگان میتوانند سازهای خود را با دقت بسیار بالایی، کوک کنند. از آنجایی که صدای گیتار از طریق سیم گیتار به این پدال افکت منتقل میشود و میکروفنی خارجی صدای گیتار را ضبط نمیکند، دقت تیونینگ گیتار با استفاده از این نوع خاص از پدال، در دقیقترین حالت ممکن خود قرار دارد. همچنین بسیاری از پدال افکتهای تیونر موجود در بازار، به میکروفن داخلی بسیار حساس نیز مجهز شدهاند تا نوازندگان برای کوک کردن سازهای کلاسیک خود، از این قابلیت استفاده کنند.
خرید پدال افکت تیونر، برای استودیوهای آهنگسازی و ستآپهای خانگی، توصیه میشود؛ چرا که این پدال روند کوک کردن گیتار را تسهیل کرده و دقت تیونینگ گیتار را افزایش میدهد.
مولتی افکت (Multi-FX)
به منظور کاهش شلوغی پدال بورد و کاهش هزینههای نهایی، بسیاری از شرکتهای مطرح سازنده ادوات موسیقی، مجموعهای از پدالهای مختلف را در قالب یک پدال مولتی افکت به بازار عرضه کردهاند. به لطف استفاده از پردازنده داخلی، بسیاری از مولتیافکتهای موجود در بازار توانایی ارائه چند افکت مختلف روی یک سیگنال صدا را دارند که آنها را به گزینهای ایده آل برای ستآپهای خانگی و استودیوهای کوچک، تبدیل میکند. در حقیقت بهترین مولتی افکت گیتار الکتریک، مولتی افکتی است که بتواند در عین حفظ کیفیت خروجی صدا، افکتهای متنوعی را در اختیار نوازنده قرار دهد.
خرید مولتی افکت به نیازهای نوازنده بستگی داشته و کاربری آنها بسته به نیازهای هر شخص، متفاوت است. به طور کلی، اگر به دنبال دریافت پکیج کاملی از افکتهای مختلف هستید، خرید پدال مولتی افکت به شما توصیه میشود.
انواع مختلف مولتی افکت
مولتیافکتها معمولا به دو دسته محصولات آنالوگ و دیجیتال تقسیم میشوند و کاربری آنها نیز بر اساس نوع آنها تعیین میشود.
مولتی افکت دیجیتال
این سبک از پدالهای مولتی افکت، به پردازشگر داخلی مجهز شدهاند و همچنین تمامی رابطهای کاربری آنها دیجیتال است، حتی اگر صدای تولیدی آنها آنالوگ باشد. این مدل از مولتیافکتها به دلیل برخورداری از پردازنده و حافظه داخلی، توانایی ارائه چندین افکت مختلف را دارند و از آنها میتوان برای تمامی مصارف موسیقیایی استفاده کرد. جالب است بدانید که بعضی از استامپباکسهای موجود در بازار، میتوانند تا ۳۰۰ افکت مختلف را روی حافظه داخلی خود ذخیره کنند.
مولتی افکت آنالوگ
این سبک از پدالهای مولتی افکت، با ترکیب مدار منطقی پدالهای آنالوگ دیگر ساخته شدهاند و کاراکتر صدای آنها نیز مشابه با پدال اولیه است. در این سبک از مولتیافکتها، نوازنده می تواند به ۲ یا افکت مختلف به صورت کاملا آنالوگ دسترسی داشته باشد.
راهنمای خرید پدال و مولتی افکت
انتخاب بهترین پدال افکت برای نوازندگی، به نیازهای موزیسین و نوع قطعه موسیقی وی باز میگردد. بعضی از پدالها مانند ریورب، کمپرسور، Delay و …، کاربری عمومی داشته و برای تمامی سبکهای نوازندگی مناسباند؛ بعضی دیگر از پدالها مانند پدال افکت Fuzz، برای سبکهای خاصی از موسیقی مناسب بوده و کاربری آنها، خاصتر است.
همچنین نوع مدار و خازنها و ترانزیستور های به کار رفته در یک پدال، رابطه مستقیمی با کیفیت صدای خروجی آن دارند. اکثر شرکتهای مشهور سازنده پدال، از بالاترین کیفیت متریال در ساخت مدار پدالهای خود استفاده میکنند و خیال نوازندگان از بابت کیفیت آنها، آسوده است. به دلیل همین موضوع، بهتر است پیش از خرید پدال مورد نظر، برند آن را مورد بررسی قرار داده و از کیفیت محصولات آن، مطمئن شوید.
کدام پدال افکت ها برای داشتن صدایی خوب الزامی است ؟
به طور کلی، تعریف صدای خوب برای هر نوازنده متفاوت است و به همین دلیل، جواب کلی به این سوال، به نظر نوازنده بستگی دارد. اما در شرایط کلی، بهتر است ترکیبی از یک پدال دیستورشن ( فاز، دیستورشن یا اوردرایو) به همراه یک پدال کمپرسور و اکولایزر را روی پدال بورد خود داشته باشید. همانطور که پیشتر اشاره شد، داشتن بعضی از پدالهای دیگر نیز برای افزایش کیفیت صدای خروجی گیتار الزامی است؛ اما به طور کلی، میتوانید پدالها را بر اساس نیاز خود خریداری کرده و صدای خود را به صورت مرحله به مرحله بهبود ببخشید.
همچنین برای شناختن برندهای معتبر و مشهور سازنده پدال افکت، این مقاله را مطالعه کنید.